ORIJENTALNI PLES Forum
Welcome to Emina`s  belly dancing forum! Feel free to discuss!

Search For Similar Forums   ·   Return to Website

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last  
Search this Forum:  
Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 26)

Author Comment    
tijana

Sep 7, 05 - 3:22 AM
par pitanja

cao emina,
bas mi se dopada tvoj sajt...videla sam te na kratko na kosavi i svidelo mi se kako si igrala, jel igras negde da mozemo da dodjemo da gledamo?
ja sam gledala neku devojku, zove se lola, ona igra u seherezadi i ona mi se bas mnogo dopala, sta ti mislis o njoj?
gde si naucila da igras?mozda bih krenula negde da ucim, pa ne znam za koga da se odlucim..ima ih mnogo
pozdrav tica
Emina

Sep 7th, 2005 - 12:01 PM
Re: par pitanja

Zdravo Tijana,dobrodosla na forum
Hvala na komplimentima.
Pa da pocnem da odgovaram na pitanja; trenutno sam dosla s kraceg **** i ne igram za sada nigde, jer cu opet malo *************
Za Lolu nisam cula, pa niti sam je gledala, tako da ne mogu da ti kazem sta mislim o njenoj igri.
Gde sam naucila? E ovako, ucila sam na vise mesta, kod vise ucitelja i savetnika, neki su i iz inostranstva, posebno sam zahvalna prepisci sa poznatom nemackom igracicom egipatskog plesa Jamilli, koja me je zaista na pravi nacin usmerila u izvorni ples, a takodje prijateljima iz Kaira, koji su mi olaksali pristup ovoj vrsti plesa. Sto se tice skola u Beogradu mogu ti preporuciti Dom Vojske u Beogradu, to je plesna skola "Amadeus" ili plesna skola na Cvetnom Trgu, mislim da su to mesta gde mozes dobro nauciti ovaj ples. Za ostala ti ne garantujem...
Jedno ti sigurno preporucujem...kreni da igras! Odusevice te cinjenica da ti to mozes, mozda cak i bolje od plesacica koje gledas. Ovaj ples se ovde tek razvija tako ima mesta za sve na pretek!

Pozdrav.

Emina
Emina

Sep 7th, 2005 - 12:04 PM

Eh da dodam napomenu
ne znam kako mi je uspelo da prebacim reci "puta" i "putovati" u zvezdice
Emina

Sep 8th, 2005 - 3:33 AM

Zdravo Tijana (ponovo),

Kad sam vec ovde, hocu da ti javim da sam danas dosla do informacije da u Domu Vojske nece vise biti casova trbusnog plesa ...steta.
Imas, koliko znam casove i u fitnes klubu Paradiso ali ne znam kakvi su.

Pozdrav.

Emina.
Ana

Sep 8th, 2005 - 8:43 AM
mozda....

Light studio, Skadarska 10
Selma

Dec 1st, 2005 - 6:02 AM

Cula sam da si dobar instruktor, primas li one koji vec nesto znaju da igraju? Kad je upis u tvoju skolu?
Selma

Dec 1st, 2005 - 6:06 AM

Jos nesto, ja ne zivim u Beogradu, dolazila bih vikendom, kako da se ukomponujem? Sta je srednji stepen?
Puno pozdrava.
Emina

Dec 1st, 2005 - 6:20 AM
Odgovor

Zdravo Selma,

Mozes da se upises kao pocetnik, i da krenes od pocetka. Ne mogu da proveravam koliko i kako si ucila i kakav je nacin na koji si ucila, najlakse je za obe da krenes sa pocetnom grupom. Pocetna grupa uci ovladavenje osnovama plesa, osnovne figure i korake. Srednji stepen je napredni nivo u skoli. Do srednjeg stepena se stize revizijom pocetnog stepena i zavrsnim plesom sa licnom koreografijom, gde procenjujem da li je igrac dovoljno usvojio znanja za napredni nivo ili jos treba da radi. U proseku svaki stepen traje po 1 sezonu (9 meseci) do godinu dana.
Kada igrac sam formira koreografiju i, na osnovu jos nekih kriterijuma prodje pocetni nivo znanja onda je spreman da uci dalje, komplikovanije forme plesa.
Srednji stepen traje duze od pocetnog, jer se u njemu uce mnoge varijante plesa, kombinacije i kompleksne figure.
Napredni stepen je za profesionalce i tice se ponasanja na sceni, emotivnosti i izbora muzike.
U naprednom stepenu se uce tajne plesa, dodatni plesovi (saiidi,taqsim,beledi,tabla solo), akcentuacija plesa, instrumenti i ples uz instrumente ponaosob, takodje se ovladava i jednim udarackim instrumentom (cimbali). Uci se o kulturi zemlje odakle ples potice. Poseban akcenat se daje na facijalne ekspresije i uzivljavanje u zvuk.
Eto...dobrodosla!

P.S.
Pocetna grupa ima cas Subotom, tako da je taj dolazak vikendom OK.

Pozdrav!
Emina.
Selma

Dec 1st, 2005 - 9:49 AM

OK.Kad je onda upis u pocetnu grupu?
Emina

Dec 1st, 2005 - 9:53 AM
...

...vidi ovaj sajt, link "SKOLA".
milica

Feb 18th, 2006 - 6:07 PM

u nekim skolama instruktorke idu na to da ne objasnjavaju previse, valjda je ideja da ucenice to instiktivno usvoje (i dobar deo i usvoji). da li tvoj nacin rada, cini mi se da je postepeniji, da se tako studiozno radi, mozda ubija neku spontanost i izvornu energiju izvodjaca?

recimo, u mojoj grupi svi mogu da izvedu shimi, ne znam kako. meni ne uspeva, pomirila sam se s tim, dobila sam odgovor da "to ili mozes, ili ne mozes". doduse nekad i uspem. nije se to posebno radilo, ali devojke, ucenice, stvarno drmaju. po prirodi sam malo stegnutija.

mada instruktorka lepo igra, nastupa, tu ne mogu da kazem da ne valja, bar koliko se meni cini. temperametna je, lepo vrcka. eto malo ogovaranja.
Emina

Feb 19th, 2006 - 3:13 AM

Zdravo Milice,

Dobro dosla na forum!
Eh pa da vidimo sta tu imamo...

Citat: "u nekim skolama instruktorke idu na to da ne objasnjavaju previse, valjda je ideja da ucenice to instiktivno usvoje (i dobar deo i usvoji). da li tvoj nacin rada, cini mi se da je postepeniji, da se tako studiozno radi, mozda ubija neku spontanost i izvornu energiju izvodjaca?"

- naravno da se moj nacin rada razlikuje od nacina rada ostalih instruktorki :), tacno je da je postepeniji i studiozniji ali i to ima svoj veoma bitan, ako ne i kljucan razlog. Najbitnije je kako smo usvojili pocetno znanje, kasnije ide mnogo brze, ali osnovne figure na koje se kasnije nadogradjuje su veoma VAZNE. Dalje, posto se na mojim casovime uci Egipatski stil bitno je da se dobro i jasno definisu figure, do detalja, da bi se kasnije, dok se izvode, u sklopu igre jasno i plasticno videle. Sto se tice stila, kad ovladaju figurama, sigurna sam da ce svaka od mojih ucenica naci svoj prirodni stil. Kad ovladas telom onda ga pokreces po svojoj zelji. Da li sam igde spomenula da je ovaj ples jedan od najtezih?:)

Citat: "recimo, u mojoj grupi svi mogu da izvedu shimi, ne znam kako. meni ne uspeva, pomirila sam se s tim, dobila sam odgovor da "to ili mozes, ili ne mozes". doduse nekad i uspem. nije se to posebno radilo, ali devojke, ucenice, stvarno drmaju. po prirodi sam malo stegnutija."

-shimmy je, kao i vecina drugih firgura STVAR VEZBE-ovo napominjem, jer ukoliko ne vezbate, niko vas ne moze dobro nauciti ni jednoj figuri. Poenta je da svako moze to da uradi, i ti. Budi bez brige, samo se opusti i vezbaj. Ne znam kako ti je objasnjen taj shimmy i koji shimmy je u pitanju,(ne volim kad ga nazivaju "drmanjem", jer izgleda kao drmanje ali je u stvari ili naizmenicno ispravljanje kolena "shimmy 4/4, 3/4, 3 count , 5 count" ili kontrakcija bocnih misica "flutter")Pretpostavljam obican 4/4 shimmy kukovima.
Savet: Prvo vezbaj jako sporo, pa postepeno ubrazavaj. Javi kako napreduje.
Savet 2: NE ODUSTAJ NI OD JEDNE FIGURE!

Pozdrav!
Emina.
Ana

Feb 21st, 2006 - 5:16 AM

Ja licno vise volim kad instruktoka lepo pojasni figure nego da me pusti da ja nagadjam sta je uradila. Vise **** sam morala da pitam nekog drugog da mi objasni a placam casove. kad vec placam volim da znam sta placam.
opet ja

Mar 1st, 2006 - 2:45 PM

aha, taj bochni, kukovima, sam skapirala! mislim
ali kolenima ne kapiram, nesto mi to blokira
to je samo da savijem koleno i ispravim? to ide uz recimo horizontalne osmice i rotacije kukovima?
zar ti se isplati da objasnjavas ovako dzabe :)
Emina

Mar 1st, 2006 - 4:48 PM

Izgleda da danasnji instruktori naplacuju i savete...da jedna vrsta shimmy-a se radi samo ispravljanjem i savijanjem kolena, s tim da drzis ramena i gornji deo tela u ravni. Izoliraj kukove!

P.S.
Moji saveti su dzabe. Ja sam umetnik, ne zanatlija.
Pozdrav.
Emina
xy

Mar 10th, 2006 - 4:01 AM

cula sam da je seherezada kupleraj?? gde se to nalazi?
(tj da se to desi igrachicama)
Emina

Mar 11th, 2006 - 11:29 AM

Zdravo xy,

Ne znam sta se desava u "Seherezadi" jer zaista nisam tamo otisla vec dugo, dugo vremena. To sto si cula, moze da bude tacno a i ne mora, mozda je samo necije pogresno misljenje ili ljubomora (veruj mi to je jako cesto medju igracima). Nisam sigurna sta da ti kazem, sve je moguce...
Na pitanje: "Gde se to nalazi?" pretpostavljam da mislis "Kako to moze da se desi igracicama?"...ispravi me ako gresim. Evo kako, igracice su obicni ljudi sa svojim manama i vrlinama, ne mora da znaci da ako je neko plesac da je automatski usao u hijerarhiju prefinjenih i kulturnih ljudi ( ili ljudi sumnjivog morala). Svaki plesac procenjuje kako ce prihvatiti ples i u koje svrhe ce ga koristiti. Za neke je ples umetnost izrazavanja, za neke izvor prihoda, za neke...itd. Pretpostavljam da ako plesac cesto nastupa na mestu koje je "ozloglaseno" mozda i namerno zeli da na takvom mestu nastupa. Proceni sama. Na zalost, kod nas se desava da zbog "ozloglasenih mesta" i "plesaca" najvise trpi ples kao umetnost i ljudi koji se njime bave zbog umetnosti. Svakog dana se susrecem sa pogresnim misljenjem o ovom plesu
Samo jos ovo, Seherezada ili slicna mesta nisu reprezentativna mesta ovog plesa. Najbolje je da posetis neku plesnu skolu (ako vec nisi clan neke) i da pogledas ovaj ples i plesace iz sasvim drugog ugla. Tada ce ti i Seherezada i slicna mesta biti apsolutno nevredna paznje.

Pozdrav.
Emina
xy

Mar 12th, 2006 - 4:50 PM

:) pa mislila sam de se nalazi taj kafic ili shta je vec sheherezada:) ali fala za analizu
mada ko zna, mozhda nekad upadnes u to a da ni ne znas sta ce biti :I
geografski mislim gde je :))

cula sam da ima i u svetog save neki kafic sa igrachicama. kao sredjen arapski a vikendomi petkom su igrachice

gde jos ima nastupa u beogradu, osim predstave u bitefu? je l ti nastupash negde?
Emina

Mar 13th, 2006 - 8:42 AM

Zdravo xy,

"Shahrazad" cafe-bar se nalazi u Terazijskom prolazu I, to je preko **** Terazijske cesme. Za kafic kod Hrama nisam cula, ne znam. Ima jos kafica sredjenih "a la arab", u cuvenoj "Silikonskoj dolini" imas "Bhagdad caffe", ima jos dosta, mozda ce ostali ucesnici foruma to bolje od mene znati. Ja ne igram po kaficima, tako da slabo pratim desavanja na tom polju. Najcesce igram za posebne prilike (kad su neka znacajnija desavanja vezana za arapski svet kod nas, njihovi rodjendani, proslave itd)i to po narudzbi. Nemam odredjeno mesto gde igram stalno ili nedeljno ili nesto slicno.

Pozdrav!
opet ja

Mar 18th, 2006 - 9:20 AM

ej smaram
je l postoji negde pregled koraka ali objashnjeno
izvini
Emina

Mar 20th, 2006 - 11:22 AM

Eh da...bilo bi super kad bi postaojao takav jedan "Pregled koraka" ili "figura". Ja sam dosta vremena provela objasnjavajuci koliko je takav jedan "udzbenik" zaista neophodan mada ne i kljucan u ucenju plesa. Niko nije naucio ples iz knjige,ali ipak smatram, ukoliko latino plesovi imaju udzbenike sa objasnjenjima figura i koraka, zasto ne bi to mogao imati i orijentalni ples. Naravno, ta ideja je inostranim "divama" zvucala suludo, posebno onima iz arapskih zemalja, koje je cak nisu htele ni komentarisati, vec su je precutno ignorisale, a neke se cak i uvredile. Sve dok mi Aisha nije objasnila ogromni jaz izmedju latino ili bilo kog drugog zapadnog plesa i istocnjackih plesova. Ukratko, ne bi se mogli sloziti cak ni oko terminologije, a kamoli oko figura, kojih ima na milione (ukljucujuci sve moguce varijante prelivanja figura i izolacija). Termini koji sad postoje (odn. koje ja koristim) poticu iz asocijaceije IAMED cije je sediste u Americi i nisu bas nativni termini, vec dosta amerikanizovani ali JEDINI poznati i uopste koristeni. Spisak termina sam dobila od jedne plesacice iz New Yorka. O mnogim terminima sam raspravljala i na forumu Orientaldancer, tako da sam sama sebi sastavila neki "spisak" kljucnih figura. Nakon price sa arapskim plesacicama shvatila sam da terminologija i nije toliko bitna i da cak i figure sluze da se nauce i namerno zaborave kako bi se izvukla srz plesa. Ali, postojali su sajtovi na engleskom jeziku gde je bilo pokusaja objasnjenja koraka ili figura, Venus, Cassandra itd, ali na srpskom toga jos nema (bar koliko ja znam). Ono sto ne valja (bar sto se mene tice)je to sto se ne definisu figure kom plesu (vrsti) pripadaju, tako da medju tim spiskovima mozes zateci figure koje se uopste ne koriste recimo u Egipatskom plesu...ovo je zaista interesantna tema, i treba na njoj raditi. Ono sto mogu da ti savetujem je da pokusas preko pretrazivaca da pronadjes sajtove sa objasnjenjima, ja od mnostva linkova nemam vremena da ti pronadjem prave mada ih ima mnogo. Trazi na engleskom jer je to jedini nacin da nesto nadjes. Ja sam pokusala da napravim sajt sa objasnjenjima figura, pa sam uvidela da to mnogi koriste kao svoje znanje, a znanje ipak kosta...tako da sam odustala od toga i otvorila svoju skolu plesa. Nije vreme za "vitezove veklikog srca". Ono postane samo laka meta strelcima i nista drugo.
Pozdrav!
Sanja

Mar 27th, 2006 - 2:32 PM

Ja sam probala da ucim korake i figure preko sajta Shira.net ali mislim da reci ne mogu da zamene zivog instruktora.
wessnica

Apr 2nd, 2006 - 1:59 PM

caos emina...interesuje me da li postoji neka video kaseta ili mozda disk..iii da li mozda ima neki skraceni kurs... pozdrav
wessnica

Apr 2nd, 2006 - 2:38 PM

aaaaaaaaaaa zaboravila sam...sajt ti je fenomenalan.........svaka cast.... caosssssssss
Emina

Apr 3rd, 2006 - 7:49 AM

Zdravo Vesna,

Dobrodosla na forum! Hvala na pohvalama za sajt. Sto se tice komerciajlnog materijala, mislim da imas na: www.kosava.co.yu - DVD izdanje (skraceni kurs ili osnove) orijentalnog plesa u izvodjenju Jelene Cicanovic. To je sve sto trenutno znam. Skracene kurseve ne verujem da neko drzi ali ukoliko ipak neko vodi takvu vrste obuke, neka ti se slobodno javi na tvoj mail.

Puno pozdrava.
Emina
Nada

Jul 20th, 2008 - 4:55 AM
Pitanje

Emina, gde drzis casove plesa?

First
  Prev
  Reply
  Home
Next  
Last